Lajme Shqip Friday, 16 November 2012 12:00

Tiranë – Në gjykimin e shkallës së parë, më 15 prill të vitit të kaluar, Gotovina ishte dënuar me 24 vjet burgim, ndërsa Markaç me 18.

Dhoma e Apelit e Trinubalit të Hagës, në fillim të leximit të vendimit përfundimtar, ka thënë se nuk ka asnjë dëshmi për angazhim të përbashkët kriminal, me qëllim largimin e popullatës civile nga Krajina – territor kroat – me anë të përdorimit të forcës.

Gjykatësi kryesues, Theodor Meron, ka thënë se Dhoma e Apelit pranon pjesërisht ankesën e Gotovinës dhe të Markaçit dhe kundërshton përfundimin se sulmet në katër qytetet e Kroacisë – Knin, Obrovac, Graçac dhe Benkovac, kanë qenë të jashtëligjshme.

Dhoma ka konsideruar po ashtu se ikja e civilëve gjatë sulmeve të artilerisë nuk mund të karakterizohet si dëbim.

Anëtari i tretë i ‘treshes kroate’, Ivan Çermak, është liruar nga përgjegjësitë qysh në vitin e kaluar.

Gotovina gjendej në paraburgim në Sheveningen, që nga viti 2005, kur është arrestuar në Spanjë, ndërsa Markaç nga viti 2004, kur është dorëzuar vullnetarisht.

Të tre ata akuzoheshin për vrasje, dëbime dhe persekutim të serbëve gjatë fushatës ushtarake në fund të luftës së viteve 1991 – 1995 në Kroaci.

Në operacionin “Stuhia”, të zhvilluar në vitin 1995, janë vrarë mbi 300 serbë dhe 200 mijë të tjerë janë larguar nga Krajina. Kjo zonë nga viti 1991 ishte nën kontrollin e rebelëve serbë.(LajmeShqip.com)