Lajme Shqip Tuesday, 13 November 2012 17:24

Madrid – Sindikatat e punëtorëve për nesër kanë lajmëruar për herë të parë mbajtje të protestave të përbashkëta kundër politikave të qeverive të cilët parashikojnë masa ekonomike për kursime.

Në Spanjë dhe Portugali greva e përgjithshme për herë të parë do të organizohet në të njëjtën ditë.

Greva do të ketë në Itali, Greqi, Maltë, dhe në pjesën e Greqisë të Qipros.

Në thirrje të Konfederatës të Sindikatave Evropiane me titull Dita e Evropës e solidaritetit dhe protestave, demonstrata do të mbahen në 23 shtete.

Greqia nga fillimi i vitit 2010 gjithsej 26 ditë ishte paralizuar nga grevat e përgjithshme të të punësuarve në sektorin publik.

Për herë të parë në histori Spanja në të cilën papunësia është 25 për qind, do të ballafaqohet me dy greva të përgjithshme për një vit.

Greva e nesërme e përgjithshme do të jetë e treta në 16 muajt e kaluar në Portugali, ku janë zvogëluar rrogat, ndërsa çmimet për transport, shërbime shëndetësore, tatime dhe harxhime të regjisë janë rritur.

Sekretarja e përgjithshme e Konfederatës Bernadet Segol paralajmëroi  protesta në 23 shtete në Evropës. Ajo tregoi në rëndësinë nga veprimi i përbashkët i qytetarëve nga të gjitha shtetet evropiane ku politikat për kursim kanë nxitur dobësim të ekonomive, ndërsa Unioni Monetar është në  prag të shkatërrimit.(LajmeShqip.com)