Lajme Shqip Monday, 12 December 2011 20:30

Athinë – Greqia sot filloi negociata të reja me kreditorët ndërkombëtarë për pakon e dytë të shpëtimit, për t’u ruajtur aftësia pagesore e këtij vendi të kapluar me krizë debitore, transmetuan agjencitë.

Ministri grek i Financave Evangelos Venizelos u takua me përfaqësuesit e Komisionit Evropian, Bankës qendrore evropiane dhe të Fondit monetar ndërkombëtar, nga vlerësimi i të cilëve varet ardhmëria e vendit.

Greqia vitin e kaluar e mori pakon e dytë të shpëtimit, me vlerë prej 110 miliardë euro, nga partnerët e saj evropian dhe FMN-ja. Kjo u bë e domosdoshme pasi vite me radhë shpenzimi dhe të dhënat e ofruara  për këtë nga ana e rejtingut të kredisë së vendit dhe shumë shtrenjtë e bëri debinë e re nga tregjet financiare.

Marrëveshja prej muajit maj të vitit 2010 e shpëtoi shtetin nga falimentimi në zëvendësim për çfare Greqia vendosi masa të gjithanshme të kursimit për ta ulur deficitin e saj buxhetor, duke i ulur pensionet dhe pagat, ndërsa duke i rritur tatimet dhe  moshën për pensionim.

Para një kohe të caktuar, megjithatë, u bë e njohur se masat nuk i kanë dhënë qëllimet e planifikuara, ndërsa borxhet nuk janë të mjaftueshme, dhe gjatë muajit tetor është dakorduar pakoja e dytë e shpëtimit me vlerë prej 130 miliardë euro, për çka detajet rreth saj duhet ende të qartësohen.