Lajme Shqip Sunday, 18 November 2012 13:00

FRANCË- Projekti i qeverisë për të legalizuar maresat midis çifteve homoseksualë dhe lezbikë dhe  lejmimin e për të birësuar fëmijë, është pësuar me kundërshtime të forta nga ana e polupllit francezë.

Dhjetra mijëra francezë kanë dalë në rrugët e Parisit për të protestuar këto vendime, ndërsa organizime të tjera paqësore u realizuan edhe në Tuluzë, Marsejë dhe Lion.

Midis maniftuesve përfshiheshin disa grupime të kishës katolike dhe mbështetës të tjerë të së drejtave të familjes tradicionale.

Më parë, Presidenti Francois Hollande kishte premtuar ndryshimin e ligjit francez, në mënyrë që çiftet me të njëjtin seks të mund të martoheshin.

Ky projectligj pritet të miratohet në muajin janar, pavarsisht kundërshtimit nga 1 mijë kryebashkiakë dhe kishës katolike.

Franca njeh bashkëjetesën ligjore midis çifteve të të njëjtit seks, por zgjerimi i të drejtave të këtij komuniteti ishte një prej premtimeve që realizoi Hollande përpara se të fitonte zgjedhjet e muajit maj.

Përsa i përket birësimeve, aktualisht në Francë mund të adoptojnë fëmijë vetëm çiftet e martuara, çka përjashton automatikisht komuntetin LBGT.(Sh.O)