Lajme Shqip Saturday, 15 September 2012 11:25

SHBA – “Ekziston një periudhë, shkruan ai,kur ne jemi dëshmitarë të trashëgimisë së tiranise. Kryengritjet arabe rrëzuan tiranë në Egjipt dhe Libi, por popujt dhe ligjvënësit të rrokin idenë se demokracia nuk ka të bëjë me zgjedhjet e lira, por me shoqëritë e lira.

Sipas Ed Husein, shoqëritë arabe janë në udhëtim. Ato mund të marrin rrugën e gabuar. Sulmet kundër ambasadave amerikane në Libi, Egjipt dhe Jemen janë shembujt e pranisë së aktorëve tiranikë, jo tolerante, në shoqerite arabe. “Këta janë njerez të lindur dhe rritur ne diktaturë, shpjegon Husain.

Ata janë mësuar të mendojnë se është qeveria që kontrollon qytetarët, se një film apo dokumentar nuk mund të prodhohet pa miratimin e qeverisë. Për dekada, ky ka qenë realiteti i jetëve të tyre, thekson ai, dhe ata besojnë fuqimisht se bota perëndimore dhe qytetarët e saj kanë një marrëdhënie të ngjashme kontrolli mes individëve dhe qeverisë.

Në dritën e këtij pohimi, ata e cilësojnë përgjegjëse qeverinë amerikane për filmin vulgar të publikuar nga një islamofob i ekstremit të djathte”. Presidenti egjiptian, Mohamed Mursi kërkoi ndjekje penale të prodhuesit të filmit, nga qeveria amerikane dhe kleriku më i lartë egjiptian, Myfti Ali Goma i bëri thirrje OKB-së të ndalojë denigrimin e besimit.

Mursi ka studiuar në Shtetet e Bashkuara dhe Ali Goma viziton rregullisht perëndim, shkruan Husain. Ata ende nuk rrokin lirinë fetare dhe lirinë e shprehjes, pagabueshmërisht të lidhura bashkë, në Shtetet e Bashkuara. Liria për ta ndërruar gjithashtu garanton të drejtën për ta braktisur besimin.

Herezia dhe blasfemia janë pjesë thelbësore të një shoqërie të lirë dhe demokratike.Aktivistët arabe nuk mund të maten me arritjet politike dhe sociale të Perëndimit duke parë Shtetet e Bashkuara dhe Europën sot, por duhet te shohin me vëmendje dhe të mësojne nga betejat fetare të shekullit të 17-të në Europë, shkatërrimin e tiranisë së Kishës Katolike Romane, fundin e djegies së shtrigave dhe ndalimin e varjeve të heretikëve.

Kryengritjet arabe nuk kanë përfunduar akoma. Ata po zhvillohen dhe i japin formë të ardhmes. Kur shokët e Muhamedit bërtisnin “Allahu Akbar”, Zoti është i Madhërishëm, slogani që sot dëgjohet jashtë ambasadave amerikane, asokohe profeti i kritikoi ata, duke i thënë “Zoti nuk është i shurdhët”. (T.Ch)