Lajme Shqip Thursday, 11 August 2011 10:53

Londër – Nata e kaluar në Britaninë e Madhe ka kaluar qetë, pasi që autoritetet filluan të përballen me trazirat, të cilat e kapluan Londrën dhe qytetet tjera.

Në kryeqytet janë sistemuar 16.000 policë. Prani të rritur policore ka në Mançester, Liverpul, Birmingam dhe në vende të tjera. Autoritetet komunikuan se situata është në gjendje normale.

Rol të rëndësishëm në uljen e tensioneve kishte deklarata e djeshme e kryeministrit britanik Dejvid Kameron, i cili tha se Qeveria do të veprojë fuqimisht dhe në mënyrë konsekunete në luftën kundër trazirave rrugore, duke i përdorurr të gjitha mjetet e domosdoshme.

Kameron, pas takimit me forcat e sigurisë deklaroi se topa të ujit do të jenë në dispozicion të policisë 24 orë nëse ka nevojë, duke shtuar se policia veçmë ka leje që kundër demonstrantëve të përdorë plumba gome.

Kjo është hera e parë të miratohet përdorim i topave të ujit jashtë Irlandës Veriore.

“Ishte e nevojshme të bëjmë rezistencë, këtë edhe e bëmë”, deklaroi Kameron.

Policia filloi arrestime masive të pjesëmarrësve në trazirat pas njohjes së tyre me ndihmën e kamerave të sigurimit. Në Londër janë prangosur 820 persona, ndërsa kundër 279 njerëzve janë ngritur aktakuza. Në Mançester janë shoqëruar 115 vetë.