Lajme Shqip Friday, 05 August 2011 09:52

Shkup – Dy nënshkruesit e Marrëveshjes së Ohrit, Arbën Xhaferi dhe Lubço Georgievski, nuk do të jenë pjesëmarrës në përvjetorin e 10-të të Marrëveshjes kornizë, derisa kreu i LSDM-së, Branko Cërvenkovski, do të paraqitet në shënimin e këtij jubileu.

Kryetari i nderit i PDSH-së, Arbën Xhaferi, thonë nga kjo parti do të bojkotojë, pasi që gjatë kohë “nuk e pranon Marrëveshjen e tillë midis shqiptarëve e maqedonasve si legjitime”.

“Në 2004, MO-ja duhej të implementohet, ndërsa tani jemi në vitin 2011. Nuk ka efekt të festohet diçka që nuk është realizuar, gjuha, flamuri…”, ka thënë shefi i kabinetit të Thaçit, Agon Ferati.

Ndërsa, kryetari i nderit i VMRO-Popullores Lupço Georgievski, ka pasur obligime tjera dhe nuk ka qenë në shtet, kanë thënë nga partia e tij. Madje, nga kabineti i zv/kryetarit të qeverisë kanë konfirmuar se ftesat janë drejtuar deri te gjithë aktorët kryesor që kanë kontribuuar në nënshkrimin e marrëveshjes, ajo do të thotë se janë ftuar edhe liderët e partive nënshkruese, si ish kryetari i PDSH-së Arben Xhaferi, ai i VMRO-DPMNE-së Lupço Georgievski dhe i LSDM-së Branko Cërvenkovski. Dy nga nënshkruesit e saj tanimë nuk janë në mesin tonë, ish lideri i PPD-së Imer Imeri dhe ish-presidenti Boris Trajkovski. Përndryshe, Sekretariati për implementimin e Marrëveshjes kornizë është duke i përfunduar aktivitetet për 10-vjetorin.

Manifestimi qendror do të mbahet më 13 gusht, kur edhe është nënshkruar dokumenti. Në konferencën ndërkombëtare në Ohër të ftuar janë edhe ambasadori i deritanishëm i SHBA-ve Filip Riker dhe ndërmjetësuesi Xhejms Perdju. (LajmeShqip.com)